english

or you can choose your language below
 

профил

активности инфо галерија контакт

вести

              
НАЈНОВО!! Најновиот двоброј на е-весник ВАВИЛОН
Јакнење на доброволната работа помегу децата и младите од општина Свети Николе
Да го спречиме семејното насилство
MEET MACEDONIA
Работилници за самопомош
Обука за млади лидерки


 

пребарувај
на интернет

Почивај во мир
Наш Ангелу


кампања за бесплатни гинеколошки прегледи
Животна приказна
 
 
 
 
U

©
 
 
 
Препорачајте!
Вашето име:

Вашата
е-маил адреса:


Е-маил на Ваш/а пријател/ка:

Вашите коментари:

Примете копија 

 


 

 


 

 

 


 

 

 

 

  

 

Добредојдовте
на интернет страната  на
Организација на жените на Општина Свети Николе

Нашата нова e-mail адреса е womsvetinikole@yahoo.com 

Тел,/факс:   

 +389 32 444 620

2012: Анализа на резултати, заклучоци и препораки од анкетата спроведена во рамките на проектот „Жените градат сигурна иднина во Република Македонија преку имплементацијата на Резолуцијата 1325“(306KB)

Истражување на потребите на жените во руралните средини во Источна Македонија  (2,46 MB)

 Анализа на анкетното испитување за потребите на жените од Општина Свети Николе (565 KB)

 Анализа на финансиското работење на Општина Свети Николе (3,3 MB)

Евалуацијата на здравствената програма на организацијата во  PDF формат (654 KB).

Евалуацијата на Англиски јазик во PDF формат (370KB)

 

Локална стратегија за млади на Општина Свети Николе (114 KB)

Годишен Извештај на Организација на жените на Општина Свети Николе
за 2007 година

Сите гореспоменати документи може да ги симнете со кликнување на десен клик врз претходните линкови и со избирање на наредбата Save Target As...
 

Најнови вести од активностите на нашата Организација

ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЖЕНИТЕ НА ОПШТИНА СВЕТИ НИКОЛЕ-25 ГОДИНИ АКТИВИЗАМ

Организација на жените на општина Свети Николе на 25 Декември 2015 година одбележа 25 години работа во женското движење за подобрување на општата состојба на граѓаните, за подобрување на условите за соодветна здравствена заштита на жените, децата и младите, активно вклучување на децата и младите во општествените текови на живеење, како и почитување и заштита на човековите права. Во организацијата членуваат повеќе од 500 членови и членки од општината и пошироко од кои околу 30 се активни волонтери и волонтерки и се вклучени во реализација на тековни активности и проекти.

Повеќе за овој напис

ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЖЕНИТЕ НА ОПШТИНА СВЕТИ НИКОЛЕ ВО КАМПАЊАТА 16 ДЕНА АКТИВИЗАМ ЗА БОРБА ПРОТИВ СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО

Годинава во над 180 земји во светот по 24ти пат се реализираа разни активности како подршка на кампањата 16 дена активизам против семејното насилство со една цел да се поврзат симболично насилството врз жената и човековите права и да се нагласи дека таквото насилство е кршење на човековите права. Кампањата почнува секоја година на 25-ти Ноември на Меѓународниот ден против семејното насилство врз жените, а завршува на 10-ти Декември на Меѓународниот ден на човековите права. Во кампањата се вклучуваат стотици илјади организации, политичари, влади, агенции на ОН и безброј личности.

Повеќе за овој напис

ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЖЕНИТЕ НА ОПШТИНА СВЕТИ НИКОЛЕ ДОМАЌИН НА ВОЛОНТЕРИТЕ ОД МИРОВНИОТ КОРПУС МАКЕДОНИЈА

Мировниот корпус е американска организација која е посветена на светскиот мир и пријателството која обезбедува волонтери кои даваат придонес во развојот на заедниците ширум светот.Како долгогодишен соработник на Мировниот корпус Македонија, Организацијата и оваа година им посака добредојде на новата 20та генерација на волонтери на Мировниот корпус кои беа дел од учесниците во тримесечната тренинг програма во Свети Николе, за нивна подготовка за вклучување во заедницата. Тројца од овие волонтери во периодот Октомври-Ноември 2015 година имаа чести средби со работниот тим на Организацијата како дел од нивниот практикум, а со кој имаа за задача заеднички да подготват и да реализираат завршна активност по завршувањето на тримесечната тренинг програма. Како завршна активност од практикумот на 3ти Ноември 2015 година во канцеларијата на организацијата се реализираше работилница за 15 нејзини активни волонтери и волонтерки на тема „Проектен менаџмент“.

Повеќе за овој напис

РЕГИОНАЛНА ПАРТНЕРСКА КОНФЕРЕНЦИЈА „ЖЕНИ КОИ ПРЕМЕСТУВААТ ПЛАНИНИ"

Од 6ти до 9ти Ноември 2015 година во Омиш, Хрватска каде што е седиштето на фондацијата Екуменска иницијатива на жени се одржа Регионална партнерска конференција „Жените кои преместуваат планини". На конференцијата учествуваа 69 жени од шест земји од регионот, активистки на граѓански здруженија кои се залагаат и придонесуваат со својата работа за развој на заедницата, остварување на правата и подобрување на статусот на жените и мажите, како и преставници од организации кои го промовираат меѓурелигискиот дијалог и градење на мирот. Од Организација на жените на општина Свети Николе учество на конференцијата зеде Билјана Панева. Учесниците на конференцијата покрај можноста да се поврзат едни со други, да се запознаат, имаа можност и да ги презентираат своите активности и искуства од својата работа и од работата на нивните матични организации. На самата конференција се констатира дека потребата од работа на прашањето за меѓурелигиски дијалог е многу големо, но бидејќи локалните заедници често се затворени за ова прашање овој проблем е малку познат кај пошироката јавност и многу малку се работи на негово надминување.

Повеќе за овој напис

ЧЛЕНКИТЕ ОД ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЖЕНИТЕ ОД ОПШТИНА СВЕТИ НИКОЛЕ ВО СТУДИСКА ПОСЕТА ВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Членки од Организација на жените на општина Свети Николе од 21-24 Октомври, 2015 година реализираа студиската посета кај партнерската организација ЦУРЕ во Сараево, Босна и Херцеговина. Студиската посета финансиски беше подржана од Екуменска иницијатива на жени од Омиш-Хрватска. Посетата имаше за цел да се разменат искуства и информации со НВО женски организации од БИХ и да се пренесат добри практики за теми поврзани со женските човекови права и семејното насилство. Преку студиската посета членките на организацијата имаа можност да се запознаат со работата на поактивни женски организации од Сараево, законите во Босна и Херцеговина кои се однесуваат поконкретно на легислативата за заштита на жените и девојките од семејно насилство, нивното спроведување во пракса, начинот на соработка со институциите и начинот на финансирање.

Повеќе за овој напис

на почеток=

ВОЛОНТЕРИ ОД МАКЕДОНИЈА ВО ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ФАРЕ ФУДБАЛСКАТА НЕДЕЛА 2015

Волонтери и волонтерки од Организација на жените на општина Свети Николе по 11-ти пат се вклучија во одбележувањето на најголемата општествена кампања  и акција во спортот „Football People action week", кампања која ја слави моќта на фудбалот, ги зближува луѓето и се спротивставува  на социјалната исклученост и дискриминацијата. Во оваа акција се вклучени групи во заедницата, навивачи, професионални и аматерски клубови, национални ФАС и групи од граѓанското општество од 50 земји организирани во повеќе од 2000 активности за справување со дискриминацијата и славење на  различноста. Од 23-25 Октомври 2015 година во Свилајнац, Р.Србија се организира меѓународен младински турнир во мал фудбал „Be a pal, play futsal!" на кој учествуваа млади од Македонија, Србија, Босна и Херцеговина и Бугарија. Македонија ја преставуваа група млади волонтери и волонтерки од Организацијата на жените на општина Свети Николе.

Повеќе за овој напис

на почеток=

ЛОКАЛНАТА САМОУПРАВА СВЕТИ НИКОЛЕ ЈА ПОдДРЖУВА РАБОТАТА НА ГРУПАТА ЗА САМОПОМОШ НА ЖЕНИ ЗАБОЛЕНИ И ЛЕКУВАНИ ОД МАЛИГНИ ЗАБОЛУВАЊА

Локалната самоуправа Свети Николе во 2015 година додели финансиска поддршка на Организација на жените на општина Свети Николе од буџетот на општина Свети Николе наменети за невладини организации. Средствата се обезбедени за реализација на проектот „Заедно сме посилни во борба против ракот“ кој е наменет за работилници со членките на групата за самопомош на жени заболени и лекувани од малигни заболувања и нивно полесно справување со психолошките трауми од болеста. Во проектните активности се вклучени повеќе од 20 жени од општина Свети Николе, заболени и лекувани од малигни болести. Проектот се реализира во периодот Септември - Декември 2015 година.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Кампања за борба против ракот на дојка

Организацијата на жените на општина Свети Николе како дел од својата програмска активност, а во рамки на месецот на борба против ракот на дојка - Oктомври- организираше кампања за информирање и сензибилизирање на јавноста за опасноста од болеста, за начинот на превенирање преку вршење на редовни самопрегледи и мамографски прегледи, за постоперативната терапија и храбро надминување на последиците од болеста.Како дел од кампања за борба против ракот на дојка, на 29ти Октомври 2015година, претседателката на Организацијата Г-ѓа Даниела Панева, кординаторката на здравствената програма Г-ѓа Билјана Димова и највозрасната членка во Организацијата Г-ѓа Виолета Мишева ги посетија ординациите во Здравствениот дом Примариус д-р Ѓорѓи Гаврилски" Свети Николе, ПЗУ „д-р Гордана Митева“ и ПЗУ д-р Панче Јосев" и дистрибуираа стотина едукативни флаери на матичните доктори и на присутните лица во здравствениот дом.

Повеќе за овој напис

на почеток=

„e-ENGAGEMENT" и во Свети Николе

Организација на жените на општина Свети Николе како партнер организација на Младинска Алијанса од Крушево ја организираа и реализираа седмата едукативна работилница за млади која е дел од проектот „e-ENGAGEMENT".Главна цел на проектот „e-ENGAGEMENT“ е подигање на свеста и развивање на нови вештини и знаења кај младите луѓе од сите региони во Република Македонија за употреба на можностите и придобивките кои ги нудат новите технологии со цел нивно активно вклучување и придонесување во општеството.„е- ENGAGEMENT" е проект на Младински Сојуз од Крушево, финансиски поддржан од „Фондацијата е-Македонија“, а активностите во Свети Николе се имплементираа во партнерство со Организација на жени на општина Свети Николе. Проектот е наменет за подобрување на клучните компетенции и вештини на младите луѓе со цел да им се овозможи подобро користење на потенцијалот и придобивките од новите технологии, како и подигање на свеста кај нив за користење на предностите на новите технологии и дигиталните алатки за вклученоста на младите и решавање на општествените прашања кои влијаат врз нив.  

Повеќе за овој напис

на почеток=

7 МЛАДИ ОД СВЕТИ НИКОЛЕ ЌЕ УЧЕСТВУВААТ ВО РЕАЛИЗАЦИЈА НА МЛАДИНСКА РАЗМЕНА ЗА ДИСКРИМИНАЦИЈА ВО ПАРИЗ, ФРАНЦИЈА

Организација на жените на општина Свети Николе е партнер на Организацијата Lieu d’Accueil Innovant (LAI) од Франција и заеднички ќе реализираат Младинска размена за дискриминација. Размената ќе се одржи во Париз, Франција во Август 2016 во која ќе бидат вклучени 28 млади на возраст од 18-25 години од Франциаја, Романија, Белгија и Македонија т.е. 6 волонтери и еден лидер на група од Организација на жените на општина Свети Николе. Во рамки на проектот Младинска размена за дискриминација од 8 до 10 Септември 2015 година во Париз, Франција се одржа подготвителната средба на која присуствуваше Дорина Јанева-волонтерка во Организацијата. На АPV –подготвителната средба учествуваа претставници од сите партнерски организации, а се со цел да се дефинираат активностите за реализација на проектот Youth Exchange about discrimination кој финансиски е поддржан од програмата Еразмус+.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Оранизација на жените на општина Свети Николе со нова управна и извршна структура

На 29 Јули 2015 година во салата на Советот на општина Свети Николе, Организација на жените на општина Свети Николе го оддржа шесттото изборно Собрание.
На ова изборно собрание беа присутни членови/ки и поддржувачи на Организацијата, соработници и други поканети гости. Собранието го отвори г-ѓа Билјана Димова, долгогодишна членка, основачка и претходна долгогодишна потпретседателка на Организацијата и членка на Управниот одбор. Според предложениот и усвоен дневен ред прво се избраа работни тела на Собранието (работно претседателство, верификациона комисија, лице за записничар и двајца оверувачи на записникот), потоа се презентираа: Годишниот извештај од работата на ОЖОСв.Н за 2014 година, завршната сметка на ОЖОСв.Н за 2014 година и Програмата за работа и финансиски план на ОЖОСв.Н за 2015 г.. На Собранието беше предложена и избрана новата Претседателка на ОЖОСв.Н, односно за Претседателка на Организацијата едногласно од сите членови на Собранието беше избрана г-ѓа Даниела Панева.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Македонија претставена на „Денови на културата“ во Ново Место, Словенија

Друштвото за развој на доброволната работа Ново Место, Словенија од 12 до 19 Јуни 2015 год. го организираше седмиот фестивал „Денови на културата“. Друштвото за доброволна работа од Ново Место со овој фестивал настојува да даде свој придонес кон градење на можностите за промоција на културите и можност за презентација на културно наследство на националностите кои живеат во Словенија. Во склоп на фестивалот беа реализирани повеќе различни настани од кои до посетителите беше испратена пораката за важноста на меѓукултурните димензии. Напоредно со настаните во деновите на фестивалот во рестораните во Ново Место се служеше Македонска, Српска, Босанска и Словенска кујна. Фестивалот го посетија повеќ од 800 посетители и на него во разните настани учествуваа 220 учесници.

Повеќе за овој напис

на почеток=

„Слобода на изразување - предизвици и Европски стандарди“

Во периодот од 11 до 14 јуни 2015 година во х.Монтана Палас, Крушево се реализираа едукативни работилници на тема „Слобода на изразување-предизвици и Европски стандарди". Настанот беше организиран од Здружение Институт за развој на заедницата (ИРЗ) од Тетово, а финансиски поддржан од Совет на Европа. На работилниците учествуваа 30 претставници на медиуми и здруженија кои се занимаваат и работат на теми поврзани со слобода на изразување. Панелисти беа новинари и истражувачи од Босна и Херцеговина, Србија и Македонија, како и претставник од Совет на Европа кој што имаше презентација на конкретни случаи кои се водат како предмети во Судот за човекови права во Стразбург.

Повеќе за овој напис

на почеток=

9ти Меѓународен детски карневал, Херцег Нови

Младински центар Херцег Нови од Херцег Нови од 5 до 7 јуни по деветти пат го организираше Меѓународниот детски карневал. На карневалот земаа учество 51 карневалска група со 1300 учесници од 6 држави. Карневалот свечено беше отворен на 5-ти Јуни со богата културно уметничка програма на која по втор пат се избра мис клинцеза на Херцег Нови. Целта на манифестацијата е да се промовира детскиот туризам, интеркултурната соработка, толеранцијата и почитувањето на различностите.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Интернационална Конференција„Улогата на верата во надминување на сиромаштијата кај децата"

Рахела Симеонова Манева, членка на Организација на жените на општина Свети Николе, по покана на Здружението на жени за меѓурелигиски дијалог, семејството и општеството Мозаик" од Високо, Босна и Херцеговина зеде учество на Интернационална Конференција Улогата на верата во надминување на сиромаштијата кај децата". Конференцијата се одржа од 2 до 5 Јуни 2015 година во Сараево, Босна и Херцеговина во организација на Action for Children – Arigatou International со учество на 100-тина учесници од Босна и Херцеговина, Хрватска, Молдавија, Србија, Македонија, Црна Гора, Индија, Шри Ланка, Непал, САД, Франција и Кенија. Целта на конференцијата е да се даде придонес во надминување на сиромаштијата кај децата во светот.На конференцијата беа истакнати повеќе прашања кои се важни и влијаат во надминување на сиромаштијата кај децата,

Повеќе за овој напис

на почеток=

Организација на жените на општина Свети Николе добитник на ПЛАКЕТА за долгогодишна соработа од Отворена Порта / Ла Страда

Отворена Порта/Ла Страда на 27.05.2015 година организираше прием по повод одбележање 20 години од основањето на Меѓународната мрежа за борба против трговија со луѓе - Ла Страда и 15 години постоење, успешна мисија и работа, 15 години промовирање на човековите права и застапување на интересите и потребите на лицата кои се под ризик или претрпеле насилство и трговија со луѓе.
На приемот беа присутини долгогодишни соработници, партнери и пријатели на кои Отворена Порта им додели плакети. Организација на жените на општина Свети Николе е добитник на плакета за долгогодишна поддршка и разбирање во реализирањето на заедничките активности. На приемот беа доделени три награди за најдобра новинарска статија на тема „Трговија со луѓе‘‘ и три награди за најдобар мултимедијален продукт изработен од средношколци.
Третата награда за мултимедијален продукт беше доделена на Влатко Спасев, ученик во СОУ „Кочо Рацин“ Свети Николе.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Младите од програмата за деца и млади на ОЖО Свети Николе дел од конференцијата „Креирање на ефективни можности за младинско вработување"

Организација на жените на општина Свети Николе со свои четири претставнички учествуваше на завршната конференција „Креирање на ефективни можности за младинско вработување“ одржана во Струга од 21-24.05.2015. Конференцијата беше реализирана од страна на Коалиција на младински организации СЕГА, а финансиски подржана од програмата ЕРАЗМУС+ која ја спроведува Националната агенција за европски образовни програми и мобилност.
На овој настан имаше вкупно 45 учесници од различни области
односно од државни институции и организации и граѓански сектор, кои работеа на формирање препораки од следниве области: политики и мерки за вработување на различни категории на млади, мерки за подршка на претприемништво и самовработување, реплицирање на ЕУ гарантни шеми во Р.Македонија и децентрализација на мерките за младинско вработување.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Новинарите со признанија за најдобрите од Истокот

Новинарите од источниот регион во рамките на активностите на регионалниот центар Исток‘‘, коj е дел од Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ), следејќи ги севкупните општествени процеси од овој дел од државата доделија награди за најдобрите во стопанството, туризмот, образованието, невладиниот сектор, здравството, хуманоста, спортот, културата. Признанија на најуспешните, на оние кои посветено, упорно, стручно и пожртвувано работат им беа доделени на 8 Мај 2015 година во Виница. Во рамките на невладиниот сектор, признанието е доделено на Организацијата на жените на општина Свети Николе, за упорноста во борбата градот да добие мамограф, бидејќи статистички во овој град жените најмногу заболуваат од рак на дојка. Наградата ја прими Г-ѓа Вера Златева, Претседателка на Организацијата на жените на општина Свети Николе, а беше доделена од страна на студентката по новинарството и новинарка во Радио Кочани, Николина Атанасова.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Организација на жените на општина Свети Николе носител на Институционален грант во програмата Цивика мобилитас

Организација на жените на општина Свети Николе е една од 16 граѓански организации, носители на институционален грант од Програмата Цивика мобилитас. Програмата е проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), кој го спроведуваат NIRAS од Данска, Македонскиот Центар за Меѓународна Соработка (МЦМС) и Шведскиот институт за јавна администрација (SIPU). Програмата Цивика мобилитас е програма за поддршка на граѓанското општество во Македонија. Визијата на програмата е Македонија во која граѓанското општество игра позитивна улога во реализацијата на потенцијалот на земјата и на сите нејзини граѓани. Цивика мобилитас има мисија да биде движечка сила за одржливо граѓанско општество, кое практикува позитивни, демократски вредности, ги ангажира граѓаните во локални општествени иницијативи и е во добра интеракција со своите конституенти; е институционализирано и вклучува бројни динамични, големи и мали, урбани и рурални, разновидни организации на граѓанското општество, и има позитивно влијание на понатамошниот развој на Македонија.

Повеќе за овој напис

на почеток=

„Зајакнување на соработката на граѓанските организации за заштита на децата од експлоатација“

Организација на жените на општина Свети Николе со свој учесник на тркалезна маса „Зајакнување на соработката на граѓанските организации за заштита на децата од експлоатација“ организирана од граѓанската организација Отворена Порта „Ла Страда“ - Скопје.
Организација на жените на општина Свети Николе имаше свој претставник на тркалезната маса „Зајакнување на соработката на граѓанските организации за заштита на децата од експлоатација“ организирана од граѓанската организација Отворена Порта „Ла Страда“, на 24 април 2015, во Скопје.
Овој настан е дел од проектот „Не ми го одземајте моето детство“, делумно финансиран од Американската амбасада во Р.Македонија, чија цел е да се придонесе кон намалување на принудените и детските бракови и трговијата со луѓе во Република Македонија.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Организација на жените на општина Свети Николе – дел од настанот Civil Society in Research and Innovation во Брисел

На 28 јануари 2015 г. претставничка од Организација на жените на општина Свети Николе учествуваше на настанот Civil Society in Research and Innovation во Брисел, во организација на The CONSIDER project (Civil society organisations in designing research governance), а финансиски поддржан од The European Economic and Social Committee (EESC).Целта на настанот беше да се потенцира работата на EESC и да се поттикне дебата меѓу претставниците на засегнатите страни: Институциите, Невладиниот сектор и Универзитетите кои се инволвирани во истражувања. На настанот беа презентирани истражувања поврзани со политиката во Европа и нејзините земји - членки како и истражувања спроведени на неколку реномирани универзитети во Европа.

Повеќе за овој напис

на почеток=

‘Civil Society Peer Exchanges’ – Соработка меѓу НВО од Македонија и Англија

Организација на жените на општина Свети Николе учествуваше во натпреварот ‘Civil Society Peer Exchanges’ во организација на Еуклид Мрежата од Англија и Центарот за институционален развој (ЦИРа) од Македонија, а финансиски поддржан од Британската Амбасада во Скопје, Македонија.
Натпреварот имаше за цел да ги зајакне капацитетите на граѓанскиот сектор во Македонија преку пеер размени, менторирање и тренинг
за поттикнување на демократски реформи, јакнење на човековите права и креирање на економски можности со поддршка од граѓански организации од Британија. Организацијата на жените на општина Свети Николе од Свети Николе беше една од деветте организации кои беа избрани како финалисти на натпреварот за иновативни идеи во три категории и со тоа доби можност да учествува во делот на менторската програма од проектот. Организацијата на жени од Свети Николе го доби признанието во областа на градење политики и застапување со проект за помош и поддршка на жените заболени и лекувани од малигни заболувања со цел полесно надминување на болеста и нивно реинегрирање во општеството.
Проектните тимови на трите најдобри проектни идеи во текот на месец март 2015 година учествуваа на „пеер" размена во Англија.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Јавна дебата за распределбата на средства од општинските буџети

Транспарентност и ризици од корупција при распределба на буџетските средства, и позитивни практики во справувањето со судирот на интересни во локалната самоуправа. Ова се само дел од темите кои ќе се дискутираат на јавната дебата за распределбата на средства од општинските буџети, што ќе се одржи на 15 април 2015 г., во големата сала на советот на општина Свети Николе, со почеток во 17:30 часот.
Настанот го организираат Организацијата на жените на општина Свети Николе и Граѓанската мрежа за спречување на конфликт на интереси во јавната администрација.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Финансиска подршка за оперативни трошоци и дополнителни активности од КТК

Организацијата на жените на општина Свети Николе по трет пат доби Финансиска поддршка од шветската фондација Квинна Тилл Квинна од Стокхолм. Средствата од оваа финансиска поддршка беа наменети за административните и оперативните трошоци на Организацијата за период од 01.02 до 31.10.2014 година. Целта на подршката е на Организацијата да и се овозможи континуитет во работењето и извршување на стратешките и програмските активности, контактите и соработката со владини институции и невладини организации, донатори и целната група на локално, национално и меѓународно ниво. Организацијата на жените на општина Свети Николе со дополнителна финансиска поддршка од шведската фондација Квинна Тиил Квинна од Стокхолм спроведе низа активности за одбележување на Октомврисветски месец за борба против рак на дојка.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Анализа за застапеноста на судир на интереси и корупција во јавната администрација во Општина Свети Николе, при распределба на средствата од општинскиот буџет за здруженија на граѓани и ранливи категории на граѓани

Документот за јавни политики ги содржи резултатите добиени од истражувачкиот проект „Истражување за застапеноста на судир на интереси и корупција во јавната администрација во Општина Свети Николе, при распределба на средствата од општинскиот буџет за здруженија на граѓани и ранливи категории на граѓани“ во реализација на Организација на жените на Општина Свети Николе, а кој е дел од проектот „Граѓанска мрежа за спречување на конфликт на интереси во јавната администрација“, спроведуван од Институтот за демократија „Societas Civilis“ Скопје (ИДСЦС), Охридскиот институт за економски стратегии и меѓународни односи“ (ОИ) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ), а финансиран од Европската унија.

Споменатата анализа може да ја превземете на следниот линк:

Анализа за застапеноста на судир на интереси и корупција во јавната администрација во Општина Свети Николе, при распределба на средствата од општинскиот буџет за здруженија на граѓани и ранливи категории на граѓани (952 KB)

Повеќе за овој напис

на почеток=

Истражување во рамките на проектот „Граѓанска мрежа за спречување на конфликт на интереси во јавната администрација“

Во периодот Август-Октомври 2014 година Организацијата на жените на општина Свети Николе го реализира проектот „Истражување за застапеноста на судир на интереси и корупција во јавната администрација во општина Свети Николе, при распоределба на средства од општинскиот буџет за здруженија на граѓани и ранливи категории на граѓани“ кој е дел од проектот „Граѓанска мрежа за спречување на конфликт на интереси во јавната администрација“ - финансиран од Европската Унија, а во реализација на Институт за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС), Охрид институтот за економски стратегии и меѓународни односи (ОИ) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ).
Истражувачкиот тим на Организацијата на жените на општина Свети Николе спроведе истражувачки активности преку кои дојде до подетални податоци и информации за распределбата на финансиските средства од буџетот на општина Свети Николе, наменети за локалните здруженија на граѓани и ранливи категории на граѓани за период од 2010 до 2013 година
Истражувачкиот проект беше структуриран во два дела.

Повеќе за овој напис

на почеток=

ПОВИК ЗА АПЛИЦИРАЊЕ ЗА ЛОКАЛЕН ВОЛОНТЕРСКИ СЕРВИС

Младински културен центар – Битола (Волонтерски центар на Македонија) продолжува со имплементација на шестиот циклус проектот „Локален Волонтерски Сервис“ во соработка со 6 невладини организации односно Волонтерски Инфо Точки (ВИТ) и тоа Младински образовен форум – Скопје, СППМД - Кавадарци, Младински совет - Струмица, Агтис - Прилеп, Институт за развој на заедницата - Тетово и Организација на жени на општина Свети Николе. Објавуваме повик за пријавување на волонтери за пополнување на 100 волонтерски позиции. Корисници на волонтерските услуги ќе бидат: локалните самоуправи (општинските администрации) во околу 20 општини во Република Македонија. Потенцијални волонтери во овој проект се граѓаните со посебен акцент на младите невработени лица и студенти. За 50 волонтери е обезбеден надоместок за покривање на трошоците за пат и исхрана за период од 3 месеци во износ од 3.300 денари месечно од донаторски средства. За дополнителните 50 волонтери очекуваме волонтерските трошоци да бидат покриени од средства кои ќе бидат обезбедени од локални извори на финансирање, од самите локални самоуправи. Во овој циклус вкупно ќе бидат сместени 100 волонтери на тримесечно волонтирање во општините. Рокот за пријавување е до 25 декември 2014 година. Проектот е поддржан од National Endowment for Democracy (www.ned.org)

!!! Пријавата може да ја превземете овде !!!

Повеќе за овој напис

на почеток=

ЈАВЕН ПОВИК за избор за најдобра новинарска статија на темата ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ

Здружението за акција против насилство и трговија со луѓе Отворена Порта во соработка со Организација на жените на општина Свети Николе

објавува:

ЈАВЕН ПОВИК

за избор за најдобра новинарска статија на темата

 ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ

Здружението на граѓани „Отворена Порта‘‘ распишува јавен повик за избор за најдобра новинарска статија на темата ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ како дел од кампањата „Крени го гласот против трговијата со луѓе“ финансиски поддржана од Европска Унија. Оваа награда има за цел да придонесе во борбата против трговијата со луѓе со посебен фокус на трудова експлоатација, да ја зголеми јавната свест во однос на овој проблем посебно помеѓу младите и да придонесе во подобрување на идентификацијата.
Сите заинтересирани новинари од печатените, електронските и интернет медиумите, најдоцна дo 16ти март 2015, имаат можност да аплицираат за наградата.
Секој апликант може да поднесе една или повеќе статии објавени во периодот од 1 јануари 2014 до 28 февруари 2015 година
.

За најдобрите новинарски статии ќе бидат доделени парични награди (прва награда  450 евра, втора  награда  350 евра, третта награда 250 евра).
Еден примерок во изворниот формат и 2 копии да се достават во Организација на жените на општина Свети Николе најдоцна до 16 март 2015
година.

Повеќе за овој напис

на почеток=

ЈАВЕН ПОВИК за избор на најдобар средношколски мултимедијален производ на тема „Трговија со луѓе“

Здружението за акција против насилство и трговија со луѓе Отворена Порта во соработка со Организација на жените на општина Свети Николе

објавува:
ЈАВЕН ПОВИК
за избор на најдобар средношколски мултимедијален производ
на тема „Трговија со луѓе“

Предмет на јавниот повик е избор на 4 најдобри медумски производи на тема „Трговија со луѓе“. Конкурсот го распишува Здружението за акција против насилство и трговија со луѓе - Отворена Порта, како дел од кампањата „Крени го гласот против трговијата со луѓе“ финансиски поддржана од Европска Унија.
Средношколците може да аплицираат на конкурсот со мултимедијален производ кој што користи компјутер и било која комбинација од три или повеќе од следниве дигитални медиумски видови: текст, звук, видео, графика и анимација.
Право на учество имаат средношколци на возраст од 14 до 18 години од Р.Македонија здружени во тимови или индивидуално, под менторство на наставниците од своите училишта.
Награди:
Сите селектирани мултимедијални производи ќе бидат постирани на социјалната мрежа facebook на Отворена Порта. Онлајн публиката ќе избере еден најдобар медиумски производ со ставање на like кои ќе ја добие и најголемата парична награда во вредност од 150 евра. Другите три најдобри идеи ќе бидат селектирани од стручно жири и ќе бидат наградени со парична награда од 100 евра.
Кандидатите треба изработениот продукт да го испратат на е-адресата womsvetinikole@yahoo.com најдоцна до 31ви декември 2014.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Како до кампања за застапување?

Во рамките на проектот "Младинско граѓанско образование" подржан од Британската амбасада, Националниот младински совет на Македонија спроведе обука за 10 млади од општина Свети Николе - Како до кампања за застапување? Обуката беше реализирана на 18 и 19 октомври 2014 година во партнерска соработка на Организацијата на жените на општина Свети Николе и Центарот за меѓукултурен дијалог (ЦИД) од Куманово. Обуката е дел од пошироката кампања организирана од страна на Националниот младински совет на Македонија (NYCM) во неколку градови низ земјата. Целта на овој проект е да ѓи поттикне и мотивира младите луѓе да развијат и имплементираат свои проекти во согласност со потребите на заедницата.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Трибина "Насилството и дискриминацијата во фудбалот"

Организација на жените на општина Свети Николе се приклучи на Football People акциона недела 2014 и заедно со илјадници европски групи овој месец ќе ја користат моќта на фудбалот за да го промовираат обединетиот став против дискриминацијата и се декларираат како фудбалски луѓе.
Во рамките на проектот 10 години FARE  во Свети Николе, Македонија на 15 Октомври 2014 година се реализираше
трибина на тема "Насилството и дискриминацијата во фудбалот" и изложба на фотографии од активностите во FARE неделата во изминатите 10 години.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Oдбележување на јубилеј 10 години ФАРЕ акциона недела во Свети Николе

Организација на жени на општина Свети Николе се приклучи на Фудбалската недела 2014 и заедно со илјадници европски групи овој месец ќе ја користат моќта на фудбалот за да го презентираат обединетиот став против дискриминацијата и се декларираат како фудбалски луѓе.
Football People акционата недела оваа година ќе обедини групи во повеќе од 40 земји и кои ќе реализираат активности за да се спречи дискриминацијата и се слави различноста во текот на играта.
Од 09 до 23 Октомври 2014 година
, групи и професионалци во фудбалот, вклучувајќи ги и националните тимови кои играат во УЕФА Евроквалификациите 2016 ќе бидат вклучени во кампањата за да се постигне што повеќе фанови низ целиот свет.
На 15 Октомври 2014 година Организација на жените на општина Свети Николе во рамките на проектот 10 години FARE во Свети Николе, Македонија ќе организира трибина со почеток во 18:00 часот во Големата сала во зградата на општина Свети Николе на тема "Насилството и дискриминацијата во фудбалот".
Организација на жени на општина Свети Николе Ве поканува сите заедно да се вклучиме во најголемата капања на анти-дискриминација во Европа и да помогнеме да се донесат промени преку и во фудбалот овој Октомври. ПОВЕЛЕТЕ!!!

Повелете погледнете го видеото за кампањата "We are Football People" со Thomas Hitzlsperger, Yaya Touré и Casey Stoney:   http://www.youtube.com/watch?v=8tdr1qpb9Bo 

Повеќе за овој напис

на почеток=

Конференција „Добри практики“ Драч –Албанија

Фондацијата Kvinna Till Kvinna од Стокхолм, Шведска во периодот од 24 до 27 Јуни 2014 година организираше Конференција „Добри Практики" во Драч, Албанија, наменета за партнерските организации од Македонија, Албанија, Косово, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Хрватска за кои Kvinna Till Kvinna обезбедувала или сеуште обезбедува одредена финансиска поддршка. Основна цел на конференцијата беше да им се даде можност на партнерските организации на KTK да разменат искуства на добри практики како и можности за вмрежување. За исполнување на поставените цели на Конференцијата беа организирани мошне интересни работилници. Некои од работилниците беа базирани исклучиво на споделување на идеи и добри практики меѓу активистките – учеснички, додека други пак беа организирани како традиционални семинари на кои беа обработени одредени специфични теми.Организацијата на жените на општина Свети Николе на Коференцијата ја преставуваше Вера Златева.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Локален Волонтерски Сервис

Организација на жените на општина Свети Николе веќе повеќе од 5 години функционира како Волонтерска инфо точка во рамките на Локалниот волонтерски сервис и во пракса го имплементира Законот за волонтерство на Р.Македонија.
Со донесувањето на Законот за волонтерство во Република Македонија се јави и потребата од неговата имплементација на локално ниво. Со цел волонтерството да добие облик на организирана форма каде волонтерскиот труд ќе биде препознатлив, целта е да се стапи во контакт со општинската администрација, државни органите и јавните институции на локално ниво, да се утврди нивната потреба од ангажирање на волонтери, како и видот на услугите кои би можеле да ги добијат од нив.
Оваа година по петти пат успешно се реализираше проектот Локален Волонтерски Сервис“. Носител на проектот е Младински културен центар–Битола (Волонтерски центар на Македонија), а Организација на жените на општина Свети Николе, заедно со уште 5 невладини организации односно Волонтерски Инфо Точки (ВИТ) се имплементатори на проектот на локално ниво во градовите каде работат. Проектот финансиски е поддржан од National Endowment for Democracy (www.ned.org)

Повеќе за овој напис

на почеток=

Нордиски форум , Малме Шведска

Врз основа на долгогодишната соработка и институционална подршка од Квина тил Квина од Шведска, од 11-15 Јуни , Даниела Панева , активистка во Организација на жените на општина Свети Николе присуствуваше на регионална конференција наменета за бранители на женски човекови права, а именувана како Нордиски форум .
Нордискиот форум се одржа во Арена во Малме-Шведска, а беше организиран од страна на женското движење во Шведска, Данска, Финска, Исланд и Норвешка.
На овој форум се дискутираа повеќе актуелни прашања поврзани со еманципацијата на жените, родовата еднаквост, заштита од семејно насилство и сите други видови на насилство како и прашања поврзани со мирот и сигуирноста на жените .
На Нордискиот форум учествуваа околу 15000 учеснички од повеќе земји од светот. Дискусиите на Форумските работилници беа фокусирани на основните документи за женските човекови права, Пекингшката платформа за акција, Конвенцијата за елиминација на сите форми на дискриминација врз жените, Резолуцијата на ООН 1325-жени,мир и сигурност како и нови иницијативи акцентирани за подобрување на положбата на жената во сите сфери на јавниот,приватниот и политичкиот живот.

Повеќе за овој напис

на почеток=

„Убавите нешта се во мали пакувања – Запознај ја Македонија"

Организација на жените на општина Свети Николе во период од 3 месеци почнувајќи од 1 март до 31 мај 2014 година реализираше проектни активности од проектот „Убавите нешта се во мали пакувања – Запознај ја Македонија" финансиски поддржан од Генералниот секретаријат при Влада на Р.Македонија. Проектот се реализираше во партнерство и соработка со Македонско Културно Друштво „Охридски бисер" од Загреб, Р.Хрватска, Друштво за развој на доброволната работа од Ново Место, Р.Словенија и „Surplus onlus" Трст, Италија.Општа цел на проектот беше придонес кон промовирање на македонското културно и историско наследство во меѓународни рамки, а особено во државите Хрватска, Словенија и Италија. Во проектните активности учествуваа 7 млади од Свети Николе, Р.Македонија кои имаа за задача да се подготват и добро да ги презентираат убавините на Македонија надвор од нејзините граници.Со цел поголема и директна промоција на Р.Македонија, презентирање на македонското културно наследство, вкусната македонска храна и вино како и македонската музика, Организација на жените на општина Свети Николе реализираше седумдневен патувачки караван во Загреб - Хрватска, Ново Место - Словенија и Трст - Италија.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Прекугранична конференција „Премостување на различностите“ Омиш, Хрватска

Две претставнички на Организацијата на жените на општина Свети Николе учествуваа на прекугранична конференција „Премостување на различностите" која се одржа од 04-06 Април 2014 година во хотел Плажа во Омиш, Хрватска. Конференцијата е организирана од Екуменска иницијатива жена од Омиш, Хрватска во партнерство со здружението Li Women од Ливно, Босна и Херцеговина. Проектот Премошчивање различности" е финансиран од Европска Унија во рамките на ИПА програмата за прекугранична соработка помеѓу Хрватска и Босна и Херцеговина.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Жените од регионот активни чинители во градењето на мирот

Во период од 1 Декември 2013 год. до 28 Февруари 2014 година Организација на жените на општина Свети Николе го реализираше проектот “Жените од регионот активни чинители во градењето на мирот” кој финансиски беше поддржан од Екуменска иницијатива на жени – Омиш, Република Хрватска. Предизвиците за изградбата на мирот и сигурноста иницираа воспоставување на позитивни промени во однос на постоечките негативни етнички ставови – предрасуди и стереотипи, како и зголемување на етничката интеракција и граѓанскиот активизам преку воспоставување на дијалог, разрешување на конфликти, градење на мир. Во рамките на проектот беа реализирани 2 работилници- една во Свети Николе, Р.Македонија и една работилница во Ферезај, Косово. Исто така во рамките на проектот од 30 јануари до 2 февруари 2014 година се одржа и четири дневен семинар во Битола. На него учествуваа вкупно 20 учеснички - 11 учеснички од Македонија и 9 учеснички до Косово.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Конференција на тема “Учество на жената во политиката”

Во рамки на проектот проектот MY EUROPE кој е ко-финансиран од програмата Europe for Citizens , Коалиција на младински организации СЕГА и Организација на Жените на општина Свети Николе, во партнерство со Асоцијацијата на Локални Самоуправи од Малта и 14 останати партнер организации од Франција, Албанија, Бугарија, Италија и Малта од 9 до 11 Декември 2013 година , во хотел Порта во Скопје реализираа тродневна меѓународна конференција на тема “Учество на жената во политиката”

Повеќе за овој напис

на почеток=

НЕ за СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО

Организацијата на жените на Општина Свети Николе и Локалната Самоуправа Свети Николе во рамките на 16те меѓународни денови за борба против семејно насилство реализираа заеднички активности за подигање на свеста за семејното и родово базирано насилство .
На ден 30.11.2013 година во Сабота, на Градскиот плоштад во Свети Николе беше поставен панел за потпишување на иницијативата НЕ за СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО каде стотина жителите на општина Свети Николе ја дадоа својата подршка за борбата против семејното насилство и сите видови насилство врз жената .
Освен потпишување на иницијативата НЕ за СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО, се делеа и виолетови панделки како симбол за борбата против семејното насилство и информативни флаери и брошури од страна на волонтери од СОУ Кочо Рацин. Промотивен материјал беше делен за цело време на 16те меѓународни денови за борба против семејно насилство.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Одбележан месец Октомври - месец за борба против рак на дојка

Општина Свети Николе како носител на активностите, Комисијата за еднакви можности за мажи и жени при Советот на општина Свети Николе и Организација на жените на општина Свети Николе како партнери, беа дел од кампањата “Месец на борба против ракот на дојка”
Во рамки на оваа кампања се организираа серија активности:
- Пунктови за донирање на финансиски средства од граѓани и институции од општина Свети Николе наменети за жените заболени од рак на дојка.Оваа акција ќе трае во текот на целата година а средствата ке се употребуваат за набавка на медицински помагала за заболените жени;

Повеќе за овој напис

на почеток=

Воспоставување на систем за стандардизација на услугите за бесплатна правна помош

На 30.09.2013 година официјално заврши проектот Воспоставување на систем за стандардизација на услугите за бесплатна правна помош” финансиски подржан од UN WOMEN кој траеше една година почнувајки од 01.10.2012 година . Носител на проектот беше ЕХО-Едукативно хуманитарна организација од Штип , а партнер организации освен Организација на жените на општина Свети Николе беа и Организација на жените на општина Струмица и Кризен центар Надеж од Скопје.

Повеќе за овој напис

на почеток=

НАЦИОНАЛНИ ВОЛОНТЕРСКИ НАГРАДИ 2013
Специјален сертификат за долгогодишен волонтерски ангажман за нашиот Александар Богатинов од Свети Николе

Секој 5-ти декември луѓето од цел свет без разлика на возраст раса и култура го слават волонтирањето, се потсетуваат на суштината на волонтерската работа и си оддаваат признанија.  Добитници на специјален сертификат за долгогодишен волонтерски ангажман, златен, сребрен, бронзен сертификат за Волонтерски ангажман за 2013 година се:
-
Добитник на Специјален сертификат за долгогодишен волонтерски ангажман е Александар Богатинов од Свети Николе 
-Срџан Амет од Скопје  – добитник на Златен сертификат за волонтерски ангажман
-Игор Поповски и Филип Гагалов од Битола - добитници на Сребрен сертификат за волонтерски ангажман
-Светлана Сиљјаноска од Тетово и Гордана Лазаревска - Димитријевиќ од Битола -  добитници на Бронзен сертификат за волонтерски ангажман

Повеќе за овој напис

на почеток=

Организација на жените на Општина Свети Николе во ТОП 10 најуспешни граѓански организации во Република Македонија

Според извештајот „Довербата во институциите и во граѓанското општество во Република Македонија“, Организација на жените на Општина Свети Николе е во ТОП 10 најуспешни граѓански организации во Република Македонија. Први десет граѓански организации кои граѓаните ги наведуваат како успешни се: Црвен крст, Мост, Меѓаши, Ел хилал, СОС Детско село, ФООМ, ЗНМ, Аква, Аман и Организација на жените на Свети Николе.

Повеќе за овој напис

на почеток=

ПОВИК ЗА АПЛИЦИРАЊЕ ЗА ЛОКАЛЕН ВОЛОНТЕРСКИ СЕРВИС

Организација на жените на општина Свети Николе објавува оглас за пријавување на потенцијални волонтери во јавни институции/организации, државни органи и невладини организации. И оваа година Организацијата по петти пат на локално ниво го имплементира проектот Локален Волонтерски Сервис“. Носител на проектот е Младински културен центар – Битола (Волонтерски центар на Македонија).
За сите волонтери е обезбеден надоместок за покривање на трошоците за пат и исхрана за период од 3 месеци во износ од 3.100 денари месечно. Волонтирањето бара секојдневен ангажман во работни денови по 4 часа. Очекуван почеток на волонтирањето е во текот на
месец јануари 2014 година.

Рокот за пријавување е до 5 декември 2013 година.

Пријава за волонтери

Повеќе за овој напис

на почеток=

Јавна трибина на тема „Влијанието на Генетски Модифицирана Храна (ГМО) врз населението, посебно на младите“

На ден 29.10.2013 година (вторник), со почеток во 18.00ч, во просториите на општинската сала во Свети Николе, ќе се одржи Јавна трибина на тема Влијанието на Генетски Модифицирана Храна (ГМО) врз населението, посебно на младите.

Како панелисти на трибината ќе бидат почитуваните:

- Проф. Д-р. Зоран Поповски, (раководител на Kатедрата за биохемија и генетско инжинерство при Факултетот за земјоделски науки и храна,

- Д-р Слаѓана Велков, доктор по медицина

- Преставник на Агенција за храна и ветеринарство

Се покануваат да присуствуваат сите заинтересирани граѓани на општина Свети Николе, со цел подетално да се запознаат со оваа тема, да го дадат своето мислење и став по однос на ГМО во храната во Македонија. Се очекува од активноста да произлезат препораки и заклучоци кои ќе бидат прерзентирани на Европско ниво.

Настанот е организиран од страна на Организација на жените на општина Свети Николе во соработка со Коалиција СЕГА, како дел од проектот “Граѓански набљудувачи за здравство и животна средина: Иницијатива за одговорност и одржливост”, поддржан од ЕУ програмата – Европа за граѓаните.

Контакт лице – Александра Коцевска 032-444-620

 

на почеток=

Меѓународен младински тренинг „Европското граѓанство - можности и решенија за вработување на младите“

Во периодот од 10 до 20 Август 2013 година група на млади волонтери од Организација на жените на Општина Свети Николе учествуваа на тренингот „Европското граѓанство - можности и решенија за вработување на младите“. Домакини на тренингот беа „Евроалтернативи 21“ од Јакоруда, Бугарија, а истиот се одржа во Годлево, Република Бугарија и беше финансиран од програмата „Млади во Акција“.  На овој тренинг учествуваа младинци од Бугарија, Србија, Босна и Херцеговина и од Македонија. За време на тренингот младите дискутираа на повеќе теми: причини и мерки за надминување на проблемот со невработеноста на младите, личен и професионален развој на младите, креирање на кратка биографија и бизнис планови, развој на волонтерството, Европско граѓанство, формално и неформално образование, програмата „Млади во Акција“, пристап до Европските развојни фондови, алатка–сертификат за признавање на неформалното образование „Youthpass“.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Воспоставување на систем за стандардизација на услугите за бесплатна правна помош

Во рамки на проектот “Воспоставување на систем за стандардизација на услугите за бесплатна правна помош” финансиски подржан од UN WOMEN од 01.10.2012 година до 30.09.2013 година Организација на жените на општина Николе продолжи да работи со давање на услуги на бесплатна правна помош за жртви на семејно насилство. Овој проект преставува континуитет на работата на канцеларијата за бесплатна правна помош за жртви на семејно насилство при Организација на жените на општина Николе која за прв пат беше отворена во 2005 година . Носител на проектот е ЕХО од Штип, а партнерски организации кои се вклучени во имплементацијата на проектот покрај Организација на жените на општина Николе од Свети Николе се и Организација на жени од Струмица и Кризен центар Надеж од Скопје.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Зголеми ги своите вредности – едуцирај се

Во периодот од 1 Јануари до 30 Јуни 2013 година Организација на жените на општина Свети Николе го реализираше проектот „Зголеми ги своите вредности – едуцирај се“ кој финансиски беше поддржан од Генералниот секретаријат при Влада на Р.Македонија. Проектот е во согласност со владините програми за зголемување на економскиот раст и конкурентноста на трајна основа, повисока стапка на вработеност, пораст на животниот стандард и квалитет на живеење преку спроведување на активни политики за вработување со кои се делува врз знаењето и квалификациите на понудата на работна сила.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Институционална финансиска поддршка од Шведската фондација Kvinna Till Kvinna

Организација на жените на општина свети Николе, втора година по ред има добиено институционална финансиска поддршка од Шведската фондација Kvinna Till Kvinna . Оваа институционална подршка ни овозможува во 2013 година да имаме континуитет во работата на Организацијата. Добиените средства се наменети за покривање на трошоците за изнајмување на канцеларијата, за подготовка на проектни апликации, спроведување на проектните активности одобрени од страна на донаторите, воспоставување на контакти со претставници на институции и други невладини организации, како одржување на средби со целните групи и граѓаните на локално и на национално ниво.
Финансиската поддршка од Kvinna Till Kvinna е од суштинско значење, бидејќи тоа ни овозможува континуитет во реализацијата на стратешкиот план и годишната програма на организацијата како и за зајакнување на капацитетите на членовите на нашето здружение.

на почеток=

Волонтери од Организација на жените на општина Свети Николе на Меѓународен детски карневал во Херцег Нови, Црна Гора

Во периодот од 24 Мај до 5 Јуни 2013 година 6 волонтери од Организација на жените на општина Свети Николе, на покана од Младински центар, Херцег Нови кој е носител на проектот, учествуваа на волонтерски камп во Херцег Нови, Црна Гора. Покрај волонтерите од Свети Николе на волонтерскиот камп учествуваа и по 6 волонтери од Херцег Нови од Црна Гора, Горица од Италија и Ново Место од Словенија. Волонтерите заеднички учествуваа во логистички и организациски активности за подготовка на одржувањето на седмиот меѓународен детски карневал во Херцег Нови. Самиот Меѓународен детски карневал траеше од Петок, 31 Мај па се до Недела, 2 јуни 2013 година.

Повеќе за овој напис

на почеток=

ПРОМОВИРАЊЕ НА АКТИВНО МЛАДИНСКО УЧЕСТВО НА ЛОКАЛНО НИВО ПРЕКУ ВОЛОНТИРАЊЕ

Организација на жени на општина Свети Николе по четврти пат успешно го реализираше проектот „Локален Волонтерски Сервис“. Носител на проектот е Младински културен центар – Битола (Волонтерски центар на Македонија), а како партнери во имплементацијата на проектните активности во четвртиот циклус од проектот, покрај нашата Организација беа вклучени уште 5 невладини организации односно Волонтерски Инфо Точки (ВИТ) и тоа Младински образовен форум – Скопје, СППМД - Кавадарци, Младински совет - Охрид, Агтис – Прилеп и Институт за развој на заедницата – Тетово.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Од младите за младите

Од 15 Декември 2012 до 15 Март 2013 година, Организација на жените на општина Свети Николе, во соработка со уште шест други невладини организации од Куманово, Радовиш, Струмица, Неготино, Битола и Ростуше го реализира проектот Младите за младите” – финансиски поддржан од Европска младинска фондација при Советот на Европа. Проектот имаше за цел да придонесе кон зголемено учество на младите во нивните локални заедници преку охрабрување на независни (самостојни) и заеднички младински иницијативи

Повеќе за овој напис

на почеток=

ПОВИК ЗА ОБУКИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ, САМОВРАБОТУВАЊЕ И ПОЛЕСЕН ПРИСТАП ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

Организација на жените на општина Свети Николе, во рамките на проектот Зголеми ги своите вредности – едуцирај се“ финансиски поддржан од Генерален Секретаријат при Влада на Р.Македонија ќе реализира обуки за вработување, самовработување и полесен пристап при вработување. За таа цел го објавува овој повик за пријавување на заинтересираните невработени лица за учество на работилници за пишување кратка биографија (CV), мотивационо писмо, интервју за работа, компјутерска обука за интернет пребарување за можности за вработување и аплицирање и обука за изработка на бизнис план. Се покануваат сите млади невработени лица на возраст од 18 до 35 години од градот и од руралните средини (Горобинци, Ерџелија, Мустафино, Амзабегово и Црнилиште) да се пријават за учество на работилниците најдоцна до 15 февруари 2013 година директно во канцеларијата на Организација на жените на општина Свети Николе ул.Ленинова бр.1 (во центарот на градот во жолтата зграда над Алго-мак) или на е-маил: womsvetinikole@yahoo.com

!!! ПРИЈАВАТА може да ја превземете овде !!!

За подетални информации може да не контактирате и на телефон 032/444-620 и 032/440-032 секој работен ден од 09:00 до 16:00 часот.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Проект за придружна социјална работа на територија на Република Македонија

Во рамките на Програмата за придружна социјална работа со жртви на трговија со луѓе и високо ризични случаи Здружението на граѓаните за акција против насилство и трговија со луѓе- Отворена Порта Скопје го имплементира проектот ,,Проект за придружна социјална работа на територија на Република Македонија,,. Организацијата на жените на општина Свети Николе како партнер организација во периодот од август 2012 – јуни 2013 година спроведува проектни активности на територијата на општина Свети Николе.

Повеќе за овој напис

на почеток=

“Минимален достоинствен приход во Република Македонија”

Македонската платформа против сиромаштија (МППС) со поддршка од Националниот Демократски Институт (НДИ), во период од декември 2012 до март 2013 година, реализира проектни активности за спроведување на законодавната иницијатива “Минимален достоинствен приход во Република Македонија”. Целта на оваа иницијатива е подигање на јавната свест на граѓаните, власта и опозицијата за потребата од воведување на Минимален достоинствен приход.
Организација на жените на општина Свети Николе како членка на Македонската платформа против сиромаштија (МППС), на локално ниво реализираше активности предвидени со оваа иницијатива.

Повеќе за овој напис

на почеток=

“Жената промотор на меѓуетничкиот дијалог во локалната заедница“

Организација на жените на општина Свети Николе во период од 01.08.2012 до 31.01.2013 реализираше активности во рамки на проектот “Жената промотор на меѓуетничкиот дијалог во локалната заедница“. Проектот беше спроведен со финансиска поддршка на Екуменска иницијатива на жените – Р.Хрватска.
Целта на проектот
беше подигање на свеста и активно учество на жените во градењето на мирот, зајакнување на безбедноста, меѓуетничкиот дијалог во 6 општини преку спроведување на Резолуцијата 1325.
Од одржаните 6 форуми произлегоа неколку  заклучоци и препораки.

Повеќе за овој напис

на почеток=

ПОВИК ЗА АПЛИЦИРАЊЕ ЗА ЛОКАЛЕН ВОЛОНТЕРСКИ СЕРВИС

Организација на жените на Општина Свети Николе е вклучена во имплементацијата на четвртиот циклус од проектот Локален Волонтерски Сервис“ чиј носител е Младински културен центар – Битола (Волонтерски центар на Македонија).
За потребите на проектот го објавуваме повикот за пријавување на волонтери за пополнување на слободните волонтерски позиции.
За сите волонтери е обезбеден надоместок за покривање на трошоците за пат и исхрана за период од 3 месеци. Волонтирањето бара секојдневен ангажман во работни денови по најмалку 4 часа. Очекуван почеток на волонтирањето е во текот на месец јануари 2013 година.

Рокот за пријавување е до 30 ноември 2012 година.

!!! Пријавата може да ја превземете овде !!!

Повеќе за овој напис

на почеток=

Младински Форум "Youth Cooperation Beyond Borders”

Од 27 до 31 Октомври 2012 година во Баку, Азербејџан се одржа Младинскиот Форум "Youth Cooperation Beyond Borders” на кој учествуваше и нашиот претставник Александар Богатинов. Форумот како единствен настан од таков вид во последните шест години во Европа беше во организација на:
-
SALTO за Источна Европа и Кавказ;
-
SALTO за ЕуроМед земјите;
-
SALTO за Југоисточна Европа ;
-Полската, Француската и Словенечката национална агенција за Програмата “Млади во акција”;
-Коорганизатори и домакини на форумот беа
Министерството за млади и спорт на Република Азербејџан заедно со Младинска Фондација на Азербејџан;

Повеќе за овој напис

на почеток=

Нашата нова e-mail адреса е womsvetinikole@yahoo.com

Почитувани пријатели и соработници,

Ве информираме дека Организацијата на жените на Општина Свети Николе има нова службена e-mail адреса -
womsvetinikole@yahoo.com

Поради невозможност да го решиме проблемот со нашата стара  e-mail адреса (wom_org@yahoo.com), како наша службена e-mail адреса во иднина ќе ја  користиме womsvetinikole@yahoo.com и затоа Ве молиме во иднина да не контактирате на нашата нова адреса.

Со почит,
Вашата Организација на жените на општина Свети Николе

 
Dear friends and colleagues,

Organization of Women of Municipality of Sveti Nikole inform you that we have new official e-mail –
womsvetinikole@yahoo.com

Due to the impossibility to solve the problem with our old e-mail (wom_org@yahoo.com), please in the future contact us at our new e-mail

S
incerely,
Yours Organization of women of municipality of Sveti Nikole

на почеток=

Македонската платформа против сиромаштија

Организација на жените на општина Свети Николе од 2010 година е членка на Македонската платформа против сиромаштија (МППС). Во период од Јуни до Октомври 2012 Македонската платформа против сиромаштија со финансиска поддршка од Институтот за човекови права Лудвиг Болцман од Скопје ќе го спроведува проектот: Мапирање на социјалните потреби на локално ниво во општините Гази Баба, Кочани, Св. Николе, Битола и Тетово. Организација на жените на општина Свети Николе како членка на МППС, во овој период ќе спроведува активности на локално ниво во општина Свети Николе.

Повеќе за овој напис

на почеток=

“Заедно сме посилни да го спречиме семејното насилство 3”

Организација на жените на општина Свети Николе во период од 01.06.2012-30.06.2012 реализираше активности во рамки на проектот “Заедно сме посилни да го спречиме сменјното насилство 3”. Проектот беше спроведен со финансиска поддршка на УНФПА и е дел од заедничката програма на УН агенциите “Зајакнување на Националните Капацитети во борба против смејното насилство”. Како соработници при спроведување на активностите беа ЕХО – Штип, Еднакви за сите – Кочани и Здружение на социјални работници – Пробиштип.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Жените градат сигурна иднина во Р.Македонија преку имплементација на Резолуцијата 1325

Во периодот од Декември 2011 – Август 2012 беше реализиран проектот Жените градат сигурна иднина во Република Македонија преку имплементација на Резолуцијата 1325 подржан од UNWomen, а имплементиран од Организација на жените на општина Свети Николе во соработка со партнер организациите: ЗГ Ауреола од Струга, ЗГ Доверба од Куманово и Здружeние на албанската жена од Кичево

Повеќе за овој напис

на почеток=

Успешно реализиран проектот „Бесплатна компјутерска едукација за млади невработени лица од Општина Свети Николе“

Успешно заврши реализацијата на компјутерската обука (на младите невработени лица од Општина Свети Николе) од последните предвидени групи од проектот за бесплатна компјутерска едукација. Проектот е финансиски поддржан од Генералниот Секретаријат при Владата на Република Македонија, а реализиран од Организација на жените на Општина Свети Николе. Целта на проектот (кој се реализираше од 01 Април до 31 Декември 2011 година) беше обука на млади невработени лица за работа со компјутери и интернет комуникација. Преку проектните активности се поттикна и зголеми примената на ИКТ, користењето на интернетот и се помогна да се намали јазот меѓу оние кои имаат пристап до информации и знаат како да ги користат и оние што ја немаат таа можност.

Повеќе за овој напис

на почеток=

“Подобрување на меѓуетничкиот дијалог и соработка”

Оранизација на жените на општина Свети Николе во партнерство со НВО Desideод Скопје, а во соработка со НВО Ауреола – Струга, Здружение на албанската жена – Кичево и Беса 2003 - Куманово, во период од 04 Ноември до 15 Декември 2011 година, реализираше проектни активности кои беа финансиски поддржани од страна на УН агенцијата УНДП - Скопје. Овој проект е во рамки на проектот Подобрување на меѓуетничкиот дијалог и соработка спроведен од страна на агенциите на Обединетите нации, а поддржан од Владата на Шпанија преку Фондот за постигнување на Милениумските развојни цели. Активностите се состоеа од одржување на тродневни форуми и тродневни работилници во општините Струга, Кичево и Куманово.

Повеќе за овој напис

на почеток=

“Да излеземе заедно од мракот на семејното насилство”

Во рамки на 16 дена кампања за борба против семејното насилство, на 02 Декември 2011 година со почеток во 12.30 часот во просториите на Славјанскиот Универзитет, во Свети Николе се одржа панел дискусија на тема “Да излеземе заедно од мракот на семејното насилство”. Оваа активност беше организирана од страна на Организацијата на жените на општина Свети Николе со финансиска подршка од УНФПА. На панел дискусијата присуствуваа 38 лица, членови на локалните координативни тела за борба против семејно насилство-претставници од релевантните институции (центар за социјална работа, полиција, здравство, образование, локална самоуправа) и НВО секторот од пет општини од Македонија: Свети Николе, Штип, Пробиштип, Кочани и Виница. Исто така на панел дискусијата присутни беа и две преставнички од Националната мрежа против насилството врз жените и семејното насилство-чија членка е и Организација на жените на општина Свети Николе.

Повеќе за овој напис

на почеток=

„Локален одговор на трговијата со луѓе“

Во рамките на проектот „Локален одговор на трговијата со луѓе“ имплементиран од Отворена Порта – Скопје и финансиски подржан од Европската унија, а по повод Светската недела за борба против трговија со луѓе од 2 до 9 Декември, Организација на жените на општина Свети Николе реализира активности за одбележување на истата. Одележувањето на Светската недела за борба против трговијата со луѓе започна со делење на информативни и едукативни материјали за борба против трговија со луѓе на 3 декември, кога волонтери од ООУ „Гоце Делчев“ делеа флаери од Отворена Порта на случајни минувачи во централното градско подрачје во Свети Николе. Во периодот од 28 Ноември до 7 Декември 2011 година беше објавен наградниот ликовен и литературен конкурс за учениците од ООУ „Гоце Делчев“ – Свети Николе.

Повеќе за овој напис

на почеток=

ПОВИК ЗА АПЛИЦИРАЊЕ ЗА ЛОКАЛЕН ВОЛОНТЕРСКИ СЕРВИС

Организација на жените на општина Свети Николе продолжува со имплементација на Законот за волонтерство во јавни институции, организации, државни органи и невладини организации. Оваа активност е дел од проектот „Локален Волонтерски Сервис“ чии носител е Младински културен центар – Битола (Волонтерски центар на Македонија).
Потенцијални волонтери во овој проект се граѓаните, со посебен акцент на младите невработени лица. Формуларите за аплицирање се достапни во канцеларијата на Организација на жените на општина Свети Николе и на веб страната на Организацијата. Рокот за пријавување е до понеделник 12 декември 2011 година. За сите избрани волонтери е обезбеден надоместок за покривање на трошоците за превоз и исхрана во период од 3 месеци. Почетокот на волонтирањето ќе биде во текот на јануари 2012 година.

!!! Пријавата може да ја превземете овде !!!

Повеќе за овој напис

на почеток=

11-тата Европска ФАРЕ фудбалска недела

Организација на жените на општина Свети Николе од 14 до 16 Октомври 2011 организираше меѓународен турнир во мал фудбал, со што се вклучи во одбележувањето на 11-тата Европска ФАРЕ фудбалска недела. На турнирот учествуваа екипи од три основни училишта од општина Свети Николе и тоа од ООУ "Гоце Делчев" и "Кирил и Методиј" од Свети Николе и "Даме Груев" од Ерџелија, како и ученици од ОУ "Бата Булич" од Петровец на Млави од Република Србија. Тимовите беа составени од играчи од различен пол, различна етничка припадност на возраст од 13 до 15 години од Македонија и Србија.

Повеќе за овој напис

на почеток=

”Жените во изградба на безбедна иднина во Република Македонија преку спроведување на резолуцијата 1325”

Организација на жените на општина Свети Николе во соработка со партнер организациите: Ауреола – Струга, Доверба – Куманово и Здружeние на албанската жена – Кичево од 12 Октомври 2011 година отпочна со реализирање на проектот Жените во изградба на безбедна иднина во Република Македонија преку спроведување на резолуцијата 1325” финансиски поддржан од UN WOMEN.
Цел на проектот: Подигнување на свеста за поддршка и активно учество на жените во градењето на мирот, зајакнување на безбедноста, меѓуетничкиот дијалог преку имплементација на Резолуцијата 1325.

Повеќе за овој напис

на почеток=

“Заедно кон поквалитетен живот”

Организацијата на жените на општина Свети Николе од 01.07 до 31.12.2011 година го реализира проектот ”Заедно кон поквалитетен живот” финансиски поддржан од Квина Тилл Квина од Шведска.
Цел на проектот е зајакнување на самодовербата за полесно надминување на последиците од болеста кај жените лекувани од малигни заболувања преку давање на соодветна стручна и психосоцијална поддршка.

Повеќе за овој напис

на почеток=

МАКЕДОНСКИТЕ ВОЛОНТЕРИ ВО ВОЛОНТЕРСКА АКЦИЈА ЗАЕДНО СО НБА ЅВЕЗДИ

Во периодот од 4 до 14 Август во Чатеж, Словенија се одржа Меѓународна Младинска Волонтерска Школа. Учесници беа млади волонтери (на возраст од 15 до 18 години) од шест балкански земји: Македонија, Словенија, Србија, Босна и Херцеговина, Косово и Албанија. Меѓу нив бевме и ние Марија Николова, Ирена Ордева, Душан Петров, Христина Коцева и Благица Ивановска, предводени од нашиот ментор Александар Богатинов. Нашето присуство на оваа Волонтерска Школа беше овозможено од Организацијата на жените на општина Свети Николе, финансирано од Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Република Македонија, а одговорни за реализација на школата беа Словенска Филантропија, односно Центарот за промоција на волонтерската работа од Љубљана. Благодарение на организаторите на школата имавме неповторлива шанса да учествуваме во волонтерска акција на NBA Cares “Make a difference Day” ни помалку ни повеќе туку со вистински НБА ѕвезди !!!

Повеќе за овој напис

на почеток=

Започнаа компјутерските обуки во рамките на проектот „Бесплатна компјутерска едукација на млади невработени лица од Општина Свети Николе“

Организација на жените на Општина Свети Николе започна со компјутерските обуки во рамките на проектот „Бесплатна компјутерска едукација на млади невработени лица од Општина Свети Николе“ кој е финансиски поддржан од Генералниот Секретаријат при Владата на Република Македонија. Цел на проектот е компјутерска едукација на 120 млади невработени лица на возраст од 18 до 35 години од населените места Ерџелија, Црнилиште, Амзибегово, Горобинци и градот Свети Николе од општина Свети Николе да се стекнат со знаење за работа со Windows, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft Power Point и Internet.

Повеќе за овој напис

Македонија успешно промовирана ширум Европа

Во рамките на проектот "Ние сме Европејци" од 15 Април до 8 Мај 2011 година нашите „амбасадори“ Александар Богатинов и Анета Спасеска успешно ја промовираа Македонија пред Европските граѓани во 20 Европски градови во 7 Европски држави (Австрија, Чешка, Франција, Германија, Италија, Холандија и Полска). Тие беа дел од тимовите вклучени во двете 17-дневни Евротури со по еден претставник од 6 земји од Југоисточна Европа (Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора и Србија) кои ги спроведоа промотивните активности во претходно споменатите 7 Европски држави. Проектот „Ние сме Европејци“ го реализира Полската Роберт Шуман Фондација во соработка со фондацијата Конрад Аденауер (со седиште во Варшава) и Фондацијата Роберт Шуман (со седиште во Париз) и е кофинансиран од Европската Унија. Станува збор за голем Европски проект во кој се вклучени 17 организации од земји од Европската Унија и 6 организации од земјите од Југоисточна Европа. Партнер на овој проект од Македонија е Организација на жените на Општина Свети Николе.

Повеќе за овој напис

на почеток=

“Различни бои една игра-со спорт против расизам и дискриминација 2“

Организација на жените на општина Свети Николе во партнерство со Центар за развој и едукација од Свилајнац-Србија, Независно здружение на млади Лепоглава-Хрватска,Словенска Филантропија Љубљана-Словенија, Младински центар Херцег Нови-Црна Гора, Друштвото на Словенците во Р.Српска ,,Триглав,, Бања Лука-Босна и Херцеговина и Граѓаните во акција од Приштина-Косово го реализираа проектот “Различни бои една игра - со спорт против расизам и дискриминација 2 “, финансиски подржан од Европска Младинска Фондација при Советот на Европа. Цел на проектот е придонес во надминување на предрасудите и стереотипите на спортските терени.

Повеќе за овој напис

на почеток=

„Бесплатна компјутерска едукација на млади невработени лица од Општина Свети Николе“

Организација на жените на општина Свети Николе во период од 01.04.2011 до 31.12.2011 год. ќе реализира проектни активности од проектот „Бесплатна компјутерска едукација на млади невработени лица од Општина Свети Николе“ кој финансиски е подржан од Генералниот Секретаријат при Владата на Република Македонија. Цел на проектот е компјутерска едукација на 120 млади невработени лица на возраст од 18 до 35 години од населените места Ерџелија, Црнилиште, Амзибегово, Горобинци и градот Свети Николе од општина Свети Николе да се стекнат со знаење за работа со Windows , Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft Power Point и Internet. Побрзајте со пријавувањето , бројот на корисници е ограничен. Дополнителни информации можете да добиете на телефонските броеви 444 620 и 440 032.

Повеќе за овој напис

на почеток=

„Живот без насилство –право на секоја жена-2“

Во рамките на проектот Живот без насилство право на секоја жена-2 финансиски поддржан од UNIFEM (агенција на ООН), Организација на жените на општина Свети Николе по втор пат реализира активности од областа на заштита од семејно насилство. Овој проект е продолжение на минатогодишниот и преку него се обезбедува бесплатна правна и психосоцијална помош на жени жртви на семејно насилство (преку пишување на: тужби, жалби и др. писмени поднесоци) и пружање на дирекна помош на жртвите преку плаќање на судските трошоци за поднесување на писмените поднесоци во основните судови.

Повеќе за овој напис

на почеток=

"Ние сме Европејци "

Во рамките на проектот "Ние сме Европејци" од 15 Април до 8 Мај 2011 година Македонија ќе биде претставена пред Европските граѓани во 20 Европски градови во 7 Европски држави (Австрија, Чешка, Франција, Германија, Италија, Холандија и Полска). Проектот го реализира Полската Роберт Шуман Фондација во соработка со фондацијата Конрад Аденауер (со седиште во Варшава) и Фондацијата Роберт Шуман (со седиште во Париз) и е кофинансиран од Европската Унија. Станува збор за голем Европски проект во кој се вклучени 17 организации од земји од Европската Унија и 6 организации од земјите од Југоисточна Европа. Партнер на овој проект од Македонија е Организација на жените на Општина Свети Николе. Наши "амбасадори" ќе бидат Александар Богатинов од Свети Николе и Анета Спасеска од Скопје.

Повеќе за овој напис

на почеток=

„Креирање на услови на поправедно општество – 3“

Во рамки на проектот „Креирање на услови на поправедно општество – 3“ Организацијата на жените на општина Свети Николе во периодот Јуни-Декември 2010 година ги реализира следните проектни активности:
- Одржани
5 работилници со групата за самопомош Во периодот Јуни-Декември 2010 година;
- Одржани 2 дводневни семинари за млади девојки од руралните средини
;
- Одржани 4 тркалезни маси во 4 градови;
- Одржани 4 презентации на резултатите од анкетното истражување во 4 градови (Свети Николе, Кочани, Струмица и Куманово)
;
- Реализирани 9 тематски работилници
од областа на здравството и семејното насилство (во 9 општини );
Канцеларија за бесплатна правна и психосоцијална помош на жртви на семејно насилство
Во периодот Јуни-Декември 2010 година.

Повеќе за овој напис

на почеток=

„Реализирај ги своите соништа – изгради ја својата иднина“

Организација на жените на општина Свети Николе од 01 Август до 30 Ноември 2010 година го реализираше проектот „Реализирај ги своите соништа – изгради ја својата иднина“ финансиски подржан од Норвешка амбасада во Р.Македонија.
Општа цел на проектот:
Придонес кон поттикнување и насочување на младите за отпочнување на сопствен бизнис преку обука и нивно информирање за можностите и начините за пристап до самовработување и врабоување.
Целна група
опфатена со проектот беше млади невработени лица од општина Свети Николе на возраст од 18-35 години, од различен пол, социо-економски статус, верска и етничка припадност.

Повеќе за овој напис

на почеток=

“Заедно сме посилни да го спречиме семејното насилство 2“

На 10 Мај 2010 година Организација на жените на општина Свети Николе потпиша договор со УНФПА за реализирање на проектот „Заедно сме посилни да го спречиме семејното насилство 2“.
Цел на проектот е зајакнување на веќе воспоставените модели на соработка помегу релевантните институции преку соодветно функционирање на локалните координативни тела во општините Свети Николе, Штип, Пробиштип и Кочани со цел поефикасно делување и ефективно спроведување на Законската регулатива од доменот на семејно насилство, подигање на јавната свест и сензибилизација за постоењето на овој проблем кај претставниците на верските заедници, младата популација, жените од руралните средини и пошироката јавност .

Повеќе за овој напис

на почеток=

„Бесплатна правна помош и судско застапување од страна на адвокат за жени - жртви на семејно насилство“

Во рамки на заедничката програма на UN агенциите “Зајакнување на Националните Капацитети за спречување на семејното насилство”, Организација на жените на општина Свети Николе е носител на проект финансиски поддржан од UNIFEM преку кој обезбедува бесплатна правна помош и судско застапување од страна на адвокат за жени - жртви на семејно насилство.

Повеќе за овој напис

на почеток=

„Зајакнување на националните капацитети за превенција на семејното насилство“

Информативна брошура, постер и флаер се изработени со техничка поддршка на УНДП во рамките на заедничкиот проект на Обединети Нации „Зајакнување на националните капацитети за превенција на семејното насилство“ поддржан од Кралството Холандија и Фондот на Обединетите Нации за престанок на семејното насилство против жените.

Линковите се следните:

- за брошурата;

- за постерот;

- за флаерот: предна   и  задна страна;

на почеток=

"Ние сме Европејци "

Полската Шуман Фондација започна со реализацијата на нов проект насловен "Ние сме Европејци ", со кој има за цел да ги запознае граѓаните на Европската унија со современата реалност на (потенцијалните) земји-кандидатки во Југоисточна Европа и нивните потенцијали како идни членки на Европската Унија. Организација на жените на Општина Свети Николе е партнер во реализацијата на споменатиот проект. Повеќе информации може да најдете на следниот линк:

http://schuman.pl/programy-fundacji-schumana/we-are-europeans

на почеток=

Повик за аплицирање на млади невработени лица за волонтери

Младински културен центар – Битола (Волонтерски центар на Македонија) започна со имплементација на проектот „Локален Волонтерски Сервис“ во соработка со 5 невладини организации односно Волонтерски Инфо Точки (ВИТ) и тоа СППМД - Кавадарци, Младински совет - Охрид, Агтис - Прилеп, Институт за развој на заедницата - Тетово и Организација на жените на општина Свети Николе. Потенцијални волонтери во овој проект се граѓаните со посебен акцент на младите невработени лица. За сите волонтери е обезбеден надоместок за покривање на трошоците за пат и исхрана.

Рокот за пријавување е од 1 до 10 Декември 2010 година,
во канцеларијата на Организација на жените на општина Свети Николе
или на e-mail: wom_org@yahoo.com.

превземи ја пријавата овде (136 КB)

Повеќе за овој напис

на почеток=

Извештај за тематската трибина „Урбанистичко планирање“

Организацијата на жените на општина Свети Николе во рамките на проектот Свети Николе – Транспарентна општина кој е дел од програмата CIVICA Mobilitas – имплементирана од ЦИРа и финансиски поддржана од SDC на 06/10/2010 година со почеток во 19 часот во салата на собранието ја реализираше втората тематска трибина на тема: „Урбанистичко планирање“. На трибината присуствуваа жени и мажи на возраст над осумнаесет години од општината, како и уште неколку членки од проектниот тим на организацијата. Добиените информации иницираа повеќе прашања кај присутните граѓани на кои г-ѓа Ѓилева даде исцрпни одговори, еве неколку од нив:

Повеќе за овој напис

на почеток=

Извештај за одржана трибина во село Кнежје

Организацијата на жените на општина Свети Николе во рамките на проектот Свети Николе – Транспарентна општина кој е поддржан од програмата CIVICA Mobilitas – имплементирана од ЦИРа и финансиски поддржана од SDC на 03/10/2010 година со почеток во 11:30 часот во просториите на Организација на жените - Свети Николе одржа трибина наменета за жените од село Кнежје. На трибината присуствуваа 10 жени на возраст над осумнаесет години од ова село.

Повеќе за овој напис

на почеток=

Практики за потранспарентно, поефикасно и поотчетно владеење

На 24 и 25 јуни во конференциската сала на ресторан Лотос во Свети Николе се одржа работилница на тема: „Практики за потранспарентно, поефикасно и поотчетно владеење“. Оваа работилница е во рамките на „Проектот на УСАИД за транспарентно владеење“ во реализација на НВО Инфоцентарот, Центар за граѓански комуникации и ЕХО, кои во текот на Mај и Jуни 2010 година, организираат работилници за подобрување на практиките за отчетно, ефикасно и транспарентно владеење во партнерските општини: Штип, Струмица, Свети Николе и Виница. Целта на овие работилници е ...

Повеќе за овој напис

на почеток=

“Јакнење на доброволната работа помегу децата и младите од општина Свети Николе”

Во месец Мај 2010 година менторите одржаа 3 средби каде што се извршија сите подготовки околу одржување на едукативниот камп (обезбедување на сместување, обезбедување на превоз, печатење на сертификати за волонтерите и др.) Беа одржани две средби ментори – волонтери со цел волонтерите да се информираат за активностите кои престојат за реализирање на едукативниот камп. Во период од 12 до 14 јуни 2010 година се реализира едукативен камп во Дојран.

Повеќе за овој напис

на почеток=

"Креирање на услови за поправедно општество-3"

Организацијата на жените на општина Свети Николе во рамките на проектот "Креирање на услови за поправедно општество 3” финансиски подржан од Шведската фондација KVINNA TILL KVINNA во периодот од Јануари до Јуни 2010 година ги реализираше следните проектни активности:
-Одржана средба со неформалната мрежа од 12 женски Невладини Организации од Р.Македонија;
-Одржани три работилници со групата за самопомош;
–Истражување на потребите и проблемите на жените во руралните средини во Источна Македонија;
-функционирање на канцеларијата за правна и психосоцијална помош за жени жртви на семејно насилство

Повеќе за овој напис

на почеток=

“Бисер на мудроста” награда за превенција од рак на грлото на матката

Наградата “Бисер на мудроста” ја доделува ECCA – European Cervical Cancer Association за прогресивна имплементација на програмата за превенција од рак на грлото на матката во Македонија.
Наградата е доделена на Организација на жените на општина Свети Николе, Министерството за здравство на Република Македонија, Комисијата за еднакви можности при Собранието на Република Македонија и Македонското женско лоби од Скопје, како признание за нивниот исклучителен придонес во програмата за превенција од рак на грлото на матката.
Наградата беше доделена на 26 Јануари 2010 во Брисел во Европскиот Парламент.
http://www.ecca.info/en/campaigns/pearl-of-wisdom-awards/2010-awards.html

Повеќе за овој напис

на почеток=

„Meet Macedonia“ (Запознај ја Македонија)

Организација на жените на општина Свети Николе од 15 Август до 15 Декември 2009 година го реализираше проектот „Meet Macedonia“ (Запознај ја Македонија). Проектот се реализираше во партнерство со Друштво за развој на доброволна работа (ДРПД)–Ново Место, Р.Словенија, а финансиски беше поддржан од Deutsche Gesellschaft fьr Technische Zusammenarbeit (GTZ). Општа цел на проектот е придонес кон градење на можности за промоција на македонското културно наследство во државите членки на Европска Унија. Главни проектни активности кои се реализираа во рамките на овој проект се:

  • Културно запознавање на Р.Македонија;

  • Изработка и печатење на промотивен и информативен материјал. Беше изработена и испечатена брошура „Meet Macedonia“ (2,76 MB) (за превземање на брошурата кликнете на името на брошурата);

  • Културен настан “Ден на македонското културно наследство” во Р.Словенија;

Повеќе за овој напис

на почеток=

Вести од Организацијата од постар датум:
(кликнете на бараната година за да прочитате повеќе)

2014          2013      2012       2011      2010      

2009       2008       2007       200     2005    2004

      на почеток=

 


наши донатори:
 

АНКЕТА


Дали сте за
бесплатни гинеколошки прегледи?
 

Да
Не
   
 

 

 

 

медиумски покровители 


 


 


 


 

 
 
 

профил | активности | инфо | галерија | контакт
© 2003-2015 Организација на жени - Свети Николе.
Сите права се задржани Webmaster АлБог